Undgå skimmelsvamp - tag temperaturen på din bolig
Når vinteren kommer, er det tid til at tænde for varmen i stuerne. Med det følger, at vi logisk nok holder vinduer og døre mere lukkede end normalt, og i et rum som soveværelset lader vi måske helt være med at varme op. Vi gør det selvfølgelig for at spare på varmeregningen. Men faktisk gør vi os selv en bjørnetjeneste ved det, for kombinationen af for lidt udluftning og varme rum, øger luftfugtigheden, og det kan få katastrofale følger for indeklimaet.
Undgå risiko for allergi
Når luftfugtigheden i boligen er høj, vil der være alvorlig risiko for angreb af blandt andet skimmelsvampe, husstøvmider og lignende, som kan medføre allergiske reaktioner. Derfor kan vi ikke understrege nok af gange, hvor vigtigt det er at have gode boligvaner. Som en tommelfingerregel skal du holde minimum 20 grader i hvert rum og sørge for at lufte ud jævnligt, så luftfugtigheden ikke overstiger 50 procent.
Ældre boliger er mest udsatte
I ældre boliger, hvor der fx ikke er isoleret lige så godt som i nyere boliger, er det særligt vigtigt at dyrke de gode boligvaner. De ældre boliger opfylder fuldt ud reglerne for beboelse, men der er nogle bygningsmæssige forhold, som naturligt kræver, at man er særlig opmærksom på at overholde grænserne for luftfugtighed og temperatur i boligen. Det er samtidig vigtigt at fortælle, at selv i en moderne isoleret bolig, vil man få problemer, hvis ikke man overholder de angivne grænser.
Mål fugt og temperatur
Temperaturen er simpel at kontrollere og regulere. Du skal blot dreje på radiatorventilen og aflæse resultatet på et termometer. Er der ikke varme nok på anlægget til, at du kan opnå den angivne rumtemperatur, skal du kontakte dit områdekontor.
Luftfugtigheden kan du kontrollere med et hygrometer, som du kan købe i forskellige forretninger. Hvis luftfugtigheden i boligen er for høj (over 50 procent), er det nødvendigt at lufte ud. Der kan ikke opstilles præcise regler for, hvor meget en familie bør lufte ud. Fugtproduktionen stammer normalt fra den meneskelige adfærd. I få tilfælde kan fugtproduktionen skyldes de bygningsmæssige forhold, som derfor også undersøges, hvis der er problemer med indeklimaet.
Sådan sænker du fugtigheden
Folk har ret i, at når vinduet står åbent hele dagen, kommer der luft nok ind. Men det er bestemt ikke en fordel, for overfladerne tæt ved vinduet bliver afkølet yderligere, og så bliver risikoen for kondens og skimmelangreb større. Derfor har du her et par simple huskeregler:
Tør aldrig tøj i boligen.
Tænd emhætten når du laver mad og lad den køre et stykke tid efter.
Tør vægge og gulve af når du har været i bad.
Åbn vinduet når du bader.
Jo flere personer der er i rummet, jo større er fugtproduktionen, og jo mere skal der luftes ud.
Brug emhætten når du lufter ud. Det giver undertryk og sørger for et hurtigere luftskifte.
Luft ud i alle rum.
Sig til hvis du ser noget unormalt
Kontakt os
Hvis du opdager forhold, som synes unormale, skal du kontakte ejendomsservice, som vil foretage de nødvendige undersøgelser og afhjælpning i nødvendigt omfang. Udgifter til skader, som skyldes unormale boligvaner, vil blive opkrævet hos skadevolderen. Klik her og udfyld blanketten om skimmelsvamp eller send os en mail på info@bovia.dk.